Haziran 2014 - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

Geçmişe dönük SSK primi yatırmam mümkün mü?



SORU:

Merhaba adım Ercan. Geçmişe dönük SSK primi yatırmam mümkün mü? 

Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? 

Şimdiden teşekkürler...

Ercan K.

CEVAP:

Ercan bey; geçmişe dönük SSK prim borçlanması yapamazsınız. Sosyal güvenlik sistemimizde boş geçen günleri geriye dönük borçlanma hakkı bulunmamaktadır.

Torba yasa haberlerini okurken geriye dönük 1800 gün SSK prim borçlanması çıkacağına dair haberleri görmüş veya çevrenizden duymuş olabilirsiniz.

Bu ve benzeri büyük müjdeler içeren haberlere itibar etmeyiniz. 

Ben bu haberlere Torba yasa yalanları diyorum.

Böyle bir düzenleme Torba yasa tasarısında yoktur.

Şimdi veya gelecekte böyle bir yasanın çıkma ihtimali çok zayıf olmakla birlikte kesinlikle çıkmaz da diyemeyiz. Çünkü burası Türkiye yarın ne olacağını kimse bilemez.

Emeklilik hayali kuran herkesin çıkacak olan yasaları takip ederek kendi durumuna en uygun adımı atmasını tavsiye ederim. 

Sonuç olarak; SSK açısından boş geçen günleri toplu olarak ödeyerek geriye dönük hizmet kazanmak mümkün değildir.  

Bağ-kur'da ise durum farklı olup eski vergi veya şirket ortaklığı  kayıtlarını bildirerek  1.10.2008 itibariyle geriye dönük hizmet kazanılabilmektedir.

Eğer 1.10.2008- 2014 aralığında Bağ-kura bildirilmeyen vergi veya şirket ortaklığı kaydınız varsa bu kayıtları Bağkura ibraz ederek geriye dönük Bağ-kur hizmeti kazanabilirsiniz.

Çıkacak olan Bağkur borcunu da Torba yasa ile gelecek olan Bağ-kur affıyla peşin veya taksitle ödeyebilirsiniz.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com 

Banka kredisiyle emeklilik uygulaması yeniden çıkacak mı?


Banka kredisiyle emeklilik uygulaması

SORU:

Merhaba. Banka kredisiyle emeklilik yasası Torba yasasında var mı? Böyle bir şey daha çıkacak mı? Yaşım 51 ben  7 sene önce Almanya'dan 9 bin iş gününden borçlandım ödeyeceğim para 29 bin dolar. Ödeyebilirsem hemen emeklilik parasını ödeyeceklerini söylediler ama tabii ki az para değil buna göre bir yasa çıkacak mı? Yani banka kredisiyle emeklilik. Bu konuda beni bilgilendirseniz çok memnun olurum. Saygılar...

Osman K.

CEVAP:

Osman bey; bahsettiğiniz banka kredisiyle emeklilik uygulaması bundan önceki Bağ-kur prim aflarında emekliliği hak ettiği halde prim borcunu ödeyemediği için emekli olamayan Bağ-kurlular için Ziraat bankası kanalıyla uygulandı. Yeni çıkacak SGK prim affında Bağ-kurlular için bu yönde bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı ancak yasa çıktıktan sonra netleşir. SGK eskiden olduğu gibi bir kamu bankasıyla yeniden anlaşırsa borçlu Bağ-kurlular banka kredisiyle emekli olabilir.

Ancak sizin durumunuz farklıdır.

Siz yurtdışı borçlanması yapmışsınız.

Gurbetçi vatandaşlarımızın yurtdışı borçlanması borcunu Bağ-kur prim aflarında olduğu gibi SGK anlaşmalı banka kredisiyle tahsil ederek gurbetçileri emekli edecek ve bankaya olan borcunu da emekli maaşından kesecek bir düzenleme çıkacağını sanmıyorum.

Böyle bir düzenleme Bağ-kurlular için çıkabilir ama gurbetçiler için çıkmaz.

Siz ancak kendi imkanlarınızla başka bankalardan tüketici kredisi bularak yurtdışı borçlanmanızı ödeyip emekli olabilirsiniz.

Tavsiyem bu yönde bir yasal düzenleme çıkar diye beklentiye girmeyin...

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com 

Torba yasa çıktığında eski vergi kayıtlarıyla Bağ-kur hizmeti kazanmak mümkün olacak mı?



Torba yasa ile geçmişe yönelik borçlanabilecek mi?

SORU:

Ali Bey merhaba;

Bir yakınım 1988'den beri vergi mükellefi. Fakat o tarihte Bağ-kura giriş yapmamış dolayısıyla sicil numarası da yok. Bağ-kura girişi 04.10.2000 olarak görünmekte. Sorum bu kisi Torba yasa ile birlikte geçmişe yönelik borçlanabilecek mi?  Eğer borçlanırsa da doğal olarak emekli olacak.
Yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkür ederim.

Mehmet D.

CEVAP:

Mehmet bey; 4.10.2000 tarihi itibariyle Bağ-kur'lu sayılan kişilerin 2000 öncesi vergi kayıtlarını Kuruma ibraz ederek geçmişe dönük Bağ-kur hizmeti kazanabilmeleri için yasal düzenleme gerekiyor.

Torba yasa ile birlikte böyle bir hakkın verileceğine dair kamuoyunda büyük bir beklenti var.

Ancak gerek 4.10.2000 öncesi gerekse 1.10.2008 öncesi Bağ-kur kaydı olmayanların eski vergi kayıtlarıyla Bağ-kur hizmeti kazanmalarına yönelik bir düzenleme Torba yasa tasarısında yok.

Fakat henüz Torba yasa çıkmadı belki son dakikada vatandaşın beklentilerine cevap verecek bu ve benzeri düzenlemeleri yasaya ekleyebilirler.

Bu yönde bir yasal düzenleme yapılırsa 1988 yılından beri vergi mükellefi olan ve 4.10.2000 itibariyle Bağ-kurlu sayılan yakınınız 1988-2000 arasını kazanabilir.

Kesin sonuç için Torba yasanın çıkmasını beklemenizi tavsiye ederim.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
Bağ-kur sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com 

Top