Şubat 2016 - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

1987-2000 yılları arasında iş yerinin babamın üzerinde olduğunu ispat eden belgelerle SGK'ya başvursak 13 yıllık kaybı geriye dönük Bağ-kura borçlanarak telafi edebilir miyiz? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!


1987-2000 yılları arasında iş yerinin babamın üzerinde olduğunu ispat eden belgelerle SGK'ya başvursak 13 yıllık kaybı geriye dönük Bağ-kura borçlanarak telafi edebilir miyiz?

SORU:

Merhabalar Ali bey; Babamın 1987-2000 tarihleri arasında üzerinde kayıtlı bir şahıs şirketi vardı. 1987-2000 tarihleri arası babamın üzerinden emekli olan bir çok işçiler var. 2000 yılından sonra SSK ya geçti. Bağ-kur ve SSK'yı birleştirmek için SGK'ya başvurduğunda babamın Bağ-kur girişinin bile olmadığı, muhasebecisinin prim ödemelerini ve girişini yapmadığı ortaya çıktı. 1987-2000 arası iş yerinin babamın üzerinde olduğunu ispat eden belgelerle SGK'ya başvursak 13 yıllık kaybı geriye dönük borçlanarak telafi edebilir miyiz? Konu ile ilgili yardımlarınızı rica ediyorum. Bilgilerinize sunarım. Saygılarımla...

Şerife Y.


CEVAP:

Şerife hanım; Bağ-kur'da belli başlı milat tarihler vardır. Örneğin 4.10.2000 tarihine kadar Bağ-kura kayıt olmayan biri elinde vergi dairelerinden alınmış belgeler de olsa 1987-2000 arasını geriye dönük borçlanarak gün kazanamaz. Eğer babanızın 4.10.2000 tarihinden bir gün önce bile Bağ-kura kaydı olsaydı o zaman 20.04.1982 tarihinden bu tarafa tüm vergi kayıtlarını yani 1987-2000 arasını Bağ-kur hizmeti olarak kazanma hakkı olacaktı. Faraza babanızın 1987 yılındaki vergi kaydı 2000 yılında kapanmayıp hala açık olsaydı bu defa Bağ-kur kaydı 1.10.2008 tarihinden itibaren sayılacaktı. 

Yukarıda ifade ettiğim tarihlerin hepsi eski vergi kayıtlarıyla Bağ-kur hizmeti kazanmayı belirleyen milat tarihlerdir. 


Mevcut Bağ-kur uygulamasına göre 1987 -2000 yılları arasında vergi kaydı olan ama Bağ-kur kaydı olmayan babanızın SGK'ya yapacağı başvurular sonuç vermez. Talepleriniz reddedilir.


Eğer ileride eski vergi kayıtlarına geriye dönük Bağ-kur borçlanması hakkı veren bir yasa çıkarsa o zaman böyle bir hakkınız doğabilir.


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Sigorta öncesi için doğum borçlanması yasası çıktı mı? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!


Sigorta öncesi için doğum borçlanması yasası çıktı mı?

SORU:

01.08.1991'de sigorta girişim 5000 gün prim günüm var. 1985 ve 1992 doğumlu iki çocuğum var küçük oğlumu borçlandım ödedim. 1964 doğumluyum emekli olmak için ne yapmalıyım? Sigorta öncesi doğum borçlanması yasası çıktı mı? Nasıl emekli olabilirim?

Belkız U.

CEVAP:

Belkız hanım; SGK ilk işe giriş tarihinden önce yapılan doğumlar için borçlanma hakkı veren bir yasa çıkmamıştır. İleri de bu yönde yasal bir düzenleme yapılırsa 1985 yılında doğan çocuk içinde borçlanma yapabilirsiniz.

Emeklilik hesabınızı ve planlamanızı mevcut duruma göre yapmanız gerekiyor.


Buna göre 01.08.1991 SSK girişiyle 5525 günden 48 yaşında emekli olabilirdiniz. Yaşınız geçmesine rağmen gün sayınız yeterli olmadığı için emekli olamıyorsunuz.

5000 prim gün sayınızın üzerine 525 gün daha ( 17 ay 15 gün )  prim ödeyerek 5525 güne ulaştığınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Eğer SSK'lı çalışacak bir iş bulamıyorsanız eksik 525 günü isteğe bağlı Bağ-kur olarak ödeyerek tamamlayıp yine SSK emeklisi olabilirsiniz. Hiç Bağ-kur hizmetiniz yoksa herhangi bir sorun çıkmaz. Eğer geçmişte Bağ-kur hizmetiniz varsa son 7 yıl kuralına dikkat etmek şartıyla isteğe bağlı Bağ-kur ödemeniz gerekir.

Size vakit kaybetmeden SSK'lı bir işe girerek veya isteğe bağlı Bağ-kuru başlatarak 5525 gün sayını doldurmaya çalışmanızı tavsiye ederim. Hemen harekete geçerseniz 1,5 yıl sonra emekli olabilirsiniz.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Sigorta girişinden sonra ikiz çocuklarım var ne zaman emekli olabilirim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!

http://www.emeklilikhaber.com/yazi/ssk-ve-bag-kur-emeklilik-hesaplama-2/
Sigorta girişinden sonra ikiz çocuklarım var ne zaman emekli olabilirim?

SORU:

01.12.1993 yılında sigortalı oldum. 6330 günüm var ne zaman emekli olabilirim? Sigorta girişinden sonra ikiz çocuklarım var. Bilgi verirseniz sevinirim.  

Semra S.


CEVAP:

Semra hanım; 01.12.1993 SSK girişiyle 5675 günden 50 yaşında emekli olabilirsiniz. Prim gün sayınız tamam olduğundan emekli olmak için ayrıca doğum borçlanması yapmanıza gerek bulunmamaktadır

Doğum borçlanması yapmak emeklilik şartlarınızı değiştirmeyecektir.

Bu durumda emeklilik için 50 yaş şartını doldurmayı beklemeniz gerekmektedir.


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Annemin emeklilik dilekçesini doğum borçlanması yaparak 3600 günü tamamlayıp SGK'ya verdik emekli maaşı ne zaman bağlanır? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!



Annemin emeklilik dilekçesini doğum borçlanması yaparak 3600 günü tamamlayıp SGK'ya verdik emekli maaşı ne zaman bağlanır?

SORU:

Merhabalar Ali bey, annemin doğum borçlanmasını yaparak toplu parayı yatırdık. 3600 güne tamamlayıp emeklilik dilekçesini SGK'ya 08.02.2016 tarihinde teslim ettik. Yaşını doldurdu emekli maaşı ne zaman bağlanır?

Filiz K.
 
CEVAP:

Filiz hanım; emeklilik işlemlerinin sonuçlanması başvuru yaptığınız SGK müdürlüğünün yoğunluğuna bağlı olarak 1-3 ay içinde sonuçlanır.

Size tavsiyem bu aşamada beklemeye geçin ve 1 ay sonra ilgili SGK müdürlüğünden emeklilik işlemlerinizin hangi aşamada olduğu hakkında bilgi talep edin.   

Annenizin emekli maaşı 3600 günden emeklilik koşullarını sağlaması halinde  1 Mart 2016 itibariyle bağlanacaktır.


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

e-devlette SSK işe giriş tarihim meslek lisesinde staj yaptığım yıl olan 1996 olarak görünmektedir bu durumda 3600 gün şartı ile kıdem tazminatı alma hakkına sahip miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!


e-devlette SSK işe giriş tarihim meslek lisesinde staj yaptığım yıl olan 1996 olarak görünmektedir bu durumda 3600 gün şartı ile kıdem tazminatı alma hakkına sahip miyim?

SORU:

Ali bey merhabalar, e-devlette SSK işe giriş tarihim meslek lisesinde staj yaptığım yıl olan 1996 olarak görünmekte emeklilik hesaplamalarımı ve 3600 gün şartı ile kıdem tazminatı hakkına sahip miyim onu bilmek istiyorum. Rahatsızlık verdiysek şimdiden özür dilerim. Saygılarımla

Gökmen K.
 
CEVAP:

Gökmen bey; staj başlangıcınızın e-devlette görünmesi emeklilik hesabı yapılırken 1996 yılının esas alınmasını sağlamıyor. Çünkü bu konuda yasal bir düzenleme yapılmadı ve halen staj başlangıcı emeklilik hesabında dikkate alınmıyor.

Siz gerek emeklilik hesabınızı gerekse kıdem tazminatı hesabını 1996 yılına göre değil ilk defa normal SSK priminiz hangi tarihte yatmışsa o tarihe göre yapın.

Faraza ilk defa normal bir işyerinden SSK priminiz 05.02.1998 tarihinde yatmışsa emeklilik hesabınız bu tarihe göre yapılacaktır.

3600 günden kıdem tazminatı alabilmeniz için ise ilk işe girişinizin 08.09.1999 tarihi ve öncesi olması gerekiyor. İlk yatan SSK priminiz bu tarihten önceyse 15 yıl sigortalık süresi ve 3600 günden kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınıza Yanıtlar


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

Değerli ziyaretçimiz;

Daha önce yanıtlanmış soruları okumak için ilgili linki tıklayınız

Emekli olmama 5 yıl var Bağ-kur ve SSK hizmet birleştirme işlemini şimdiden yapabilir miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!


Bağ-kur ve SSK hizmet birleştirme işlemini şimdiden yapabilir miyim?

SORU:

Emekli olmama (5) yıl var. Bağ-kur ve SSK birleştirme işlemini illa bir sene kalması halinde mi yapmamız gerekiyor? Daha önceden  yapabilirmiyim? Saygılar. Erol Ç. 

CEVAP:

Erol bey; emekli olmanıza 5 yıl varsa elden SGK'ya vereceğiniz hizmet birleştirme dilekçesi alınmayabilir. Hizmet birleştirme talebinde bulunmanız için daha çok erken diyebiliriz. 

Eğer yine de şimdiden hizmet birleştirme talebinde bulunmak isterseniz PTT kanalıyla başvurunuzu yapın. Bu durumda talebiniz SGK kayıtlarına girerek başvuruda bulunduğunuz SGK müdürlüğünün iş yoğunluğuna göre işleme alınabilir. Ancak bazı SGK müdürlüklerinde çok erken yapılan hizmet birleştirme taleplerinin işleme alınmadığını ve sonuçlandırılmadığını da bilmenizi isterim.

Hizmet birleştirme başvurusu için emekli olmanıza 1 yıl kala başvuruda bulunmanız zorunlu değildir. Sonuç almak için 6 ay veya 1 yıl kala başvuru yapmanız tavsiye edilir. 

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Kimler SGK Hizmet borçlanması yapabilir? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yazdı!



Değerli sigortalılar;

Kimler Hizmet borçlanması yapabilir?

  1. Erkek sigortalılar Askerlik borçlanması ( Yalnızca fiilen askerlik yapılan süreler borçlanılabilir. Kıtada geçmemiş bedelli askerlik süreleri borçlanılamaz. )
  2. Bayan sigortalılar Doğum Borçlanması ( İlk işe giriş tarihinden sonra doğum yapanlar borçlanabilir. İlk işe giriş tarihinden önceki doğumlar borçlanılamaz. )
  3. Gurbetçi vatandaşlarımız Yurtdışı Borçlanması ( Yurtdışı çalışmalarını belgelendirenler borçlanabilir.  )
Hizmet borçlanması yapmanızın emeklilik durumunuza etkisi ve borçlanma maliyetleri hakkındaki sorularınızı bana yazabilirsiniz.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Eksik günlerimi eski vergi ve şirket ortaklığı kayıtlarımı ibraz ederek kısmi Bağ-kur ödemesi yapmak suretiyle tamamlayabilir miyim?


Eksik günlerimi eski vergi ve şirket ortaklığı kayıtlarımı ibraz ederek kısmi Bağ-kur ödemesi yapmak suretiyle tamamlayabilir miyim?

SORU:

Merhabalar Ali bey; bana 1996 yılından 2006 yılına kadar vergi dairesine ve ticaret odasına kaydım var. Ltd şirket ortağıyım Bağ-kur kaydı yaptırmadım. Bağ-kur kaydı yaptırıp belli bir dönem yararlanabilir miyim? Emeklilik için eksik günüm var teşekkürler...

Ercan C.

CEVAP:

Ercan bey; Bağ-kura 1.10.2008 öncesi kaydınız olmadığı için bu tarihten önceki vergi veya şirket ortaklığı kayıtlarınız ile Bağ-kur hizmeti kazanamazsınız.  

Bağ-kur'da bazı milat tarihler vardır. 

Eğer Bağ-kura 1.10.2008 öncesi kaydınız olsaydı 4.10.2000 ile 2006 arasını Bağ-kur hizmeti olarak kazanabilirdiniz.

Bağ-kur kaydınız 4.10.2000 tarihinden önce olsaydı bu sefer tamamını yani 1996 - 2006 arasını kazanabilecektiniz.

Kişinin ne kadar hizmet kazanabileceği Bağ-kura kayıt olduğu tarihe göre değişir. 

Sizin hiç kaydınız olmadığı için 1.10.2008 öncesini kazanamazsınız ama 1.10.2008 sonrasını kazanabilirsiniz.. Eğer 1.10.2008 tarihinden sonra şirket ortaklığınız halen devam ediyorsa SGK'ya başvurabilirsiniz. Ayrıca Bağ-kurda kısmi hizmet kazanma yoktur. Bağ-kur hizmetleri vergi kayıtlarınızın başlangıç ve bitiş tarihleri ile şirket ortaklığınızın başlama ve sona erme tarihleri arasında işler. Yani belli bir dönemi hizmet olarak saydıramazsınız.

Faraza; sizin şirket ortaklığınız 10.08.2011 tarihinde başlamış ve 15.12.2013 tarihinde bitmiş olsun. Siz Bağ-kura bu sürenin tamamını yani 10.08.2011 - 15.12.2013 arasını ödemekle yükümlüsünüz. Emekli olmam için 6 ay eksik günüm var ben sadece 6 ayını ödemek istiyorum diyemezsiniz.


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

SSK prim gün sayımı doldurup çalışmayı bırakırsam eşimin sigortasından faydalanabilir miyim?



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Emeklilik Sorularınız İçin Yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM VE ÇALIŞMAYI BIRAKIRSAM EŞİMİN SİGORTASINDAN YARARLANABİLİR MİYİM?

SORU: 

Doğum tarihim 05/05/1978
İşe giriş staj   14.09.1994
Sonraki giriş   12.07.1996
Şu anki toplam prim   5900

ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUM. NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM VE ÇALIŞMAYI BIRAKIRSAM EŞİMİN SGK'SINDAN YARARLANABİLİR MİYİM?

TEŞEKKÜRLER

AYŞE B.

CEVAP:

Ayşe hanım; staj girişiniz emeklilik hesabınızda dikkate alınmaz. Emeklilik hesabınız yapılırken ilk defa SGK priminizin yattığı 12.07.1996 tarihi baz alınır.

Bu durumda 5900 günden 53 yaşında 5 Mayıs 2031 tarihinde SSK emeklisi olabilirsiniz.

Prim gün sayınızı doldurma nedeniyle işten ayrılmanız halinde eşinizin sosyal güvencesinden emekli oluncaya kadar faydalanabilirsiniz.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Emeklilik Sorularınız İçin Yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

SSK ve Bağ-kur primlerimi birleştirmek için ne yapmalıyım? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yazdı!


SSK ve Bağ-kur hizmet birleştirme işlemleri hk.

SORU:

SSK ve Bağ-kur primlerimi birleştirmek için ne yapmalıyım?

Elif Ünverdi


CEVAP

Elif hanım;  eğer emeklilik tarihinize 1 yıl ve daha az bir süre kalmışsa hizmet birleştirme talebinde bulunabilirsiniz.

Bu işlem için
; en son çalıştığınız işyerinin bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne yazılı bir dilekçe ile başvurarak Bağ-kur hizmetlerinizin SSK dosyasında birleştirilmesini talep edin. Hizmet birleştirme dilekçenizi elden almazlarsa iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderin.


SSK bu talebinizi işleme aldığında Bağ-kur borcunuz yoksa Bağ-kur hizmetleriniz SSK'ya gider. Eğer Bağ-kur borcunuz varsa veya daha sonra tespit edilen vergi kayıtlarınız nedeniyle yeni borç çıkartılırsa bu borçlar ödenmeden Bağ-kur hizmetleriniz SSK'ya gitmez.

Hizmet birleştirme işlemlerinin emeklilik öncesi yapılması emeklilik başvurusu sonrası çıkabilecek bu ve benzeri sorunları baştan çözmek adına önemlidir.

Birden fazla Kurumda hizmeti bulunan sigortalıların emeklilik öncesi hizmet birleştirme talebinde bulunmaları menfaatleri icabıdır.

Emeklilik zamanınız geldiğinde daha önce hizmet birleştirme işlemi yaptığınız için emekli maaşınız hızlıca bağlanır.


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK ve Bağ-kur sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com 

Top