Fiilen sigortalı çalıştığınızı ispatlamanız gerekiyor - Sezgin ÖZCAN yazdı! - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

Fiilen sigortalı çalıştığınızı ispatlamanız gerekiyor - Sezgin ÖZCAN yazdı!

http://www.emeklilikhaber.com/yazi/ssk-ve-bag-kur-emeklilik-hesaplama-2/

Fiilen sigortalı çalıştığınızı ispatlamanız gerekiyor

Ben 1,5 yıldır emekliyim. Çalıştığım şirketlerden iki tanesi inşaat şirketiydi. Paravan şirket diye müfettişler, “çalıştığımız süreye ilişkin sigortamızın ve emekliliğimizin iptal edileceğini” söyledi. Bu konuda ne yapabiliriz? Cemal Kaygusuz

Sosyal Güvenlik Kurumu iki yıldır, fiilen çalışmadığı halde bir işyerinde sigortalı gösterilen kişiler ile bu iş için kurulmuş paravan şirketler üzerine çalışıyor. Çeşitli nedenlerle, fiilen çalışmadığı halde gerçek işyerlerinde sigortalı gösterilenler olabildiği gibi, bu iş için kurulmuş paravan şirketlerde sigortalı gösterilenler de maalesef var.
Fiilen çalışmadığı halde sigortalı gösterildiği ya da bu iş için kurulmuş paravan şirketlerde sigortalı gösterildiği tespit edilen kişilerin sigortalılık süreleri ve emekli olmuşlarsa emeklilikleri iptal ediliyor. Sadece sigortalılık süreleri ve emeklilikleri iptal edilmiyor, almış oldukları emekli aylıkları ile sağlık yardımı bedelleri de geri isteniyor. Hatta bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması bile söz konusu olabiliyor.
Söz konusu şirketlerin paravan şirket olmadıklarını ve fiilen çalıştığınızı ispatlayabilecekseniz iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Bu mümkün değilse maalesef bir şey yapabilmeniz mümkün değil.

85 gün daha prim öderseniz aylık bağlama oranınız artar
2 Mayıs 1971 doğumlu bayanım. 10 Kasım 1993 SSK girişliyim. Prim gün sayım 5674 ve primlerim asgari ücretten yatıyor. Emeklilik tarihime yaklaşık 4 sene var. Emekli aylığım düşmesin diye 5675 günden sonra prim ödememeyi düşünüyorum. 5675 gün ne eksik ne fazla prim yeterli mi ve doğru mu yaparım? Merva Dokumacı
Emekliliğiniz için ne eksik ne fazla 5675 prim günü yeterli. Primleriniz asgari ücret üzerinden ödendiğinden, emekli aylığınızın düşmemesi için 5675 prim gününüz olduğunda prim ödemeyi kesip, yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz. Ancak 2000 öncesi döneme ilişkin kısmi aylığın hesabında, 5000 prim gününden sonraki her 240 gün için aylık bağlama oranı bir puan; 2000-Ekim 2800 arası döneme ilişkin kısmi aylığın hesabında, 3600 prim gününden sonraki her 360 gün için aylık bağlama oranı iki puan artıyor. 5675 günün üzerine 45 gün daha prim öderseniz, 2000 öncesi dönem için aylık bağlama oranınız bir puan; 85 gün daha prim öderseniz 2000-Ekim 2008 dönemi için iki puan artar.

Siyasi irade isterse olur
13 Eylül 1973 doğumluyum. SSK girişim 1 Temmuz 1995.  1993-1995 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. Askerlik süremin tamamını borçlanarak ödedim. Şu an prim gün sayım 8000 günü buldu. Staj sigortam ise 1990 yılından başladı. Ne zaman emekli olabilirim? Sizce ileride staj sigortası başlangıç olarak kabul edilebilir mi? Serkan Saran
Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 prim günü ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Prim gününüz dolmuş. Sigortalılık süreniz 1 Ocak 2019’da doluyor. 54 yaşınızı dolduracağınız 13 Eylül 2027’de emekli olabilirsiniz.
Siyasi irade isterse staj döneminin borçlanılmasına ve sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesine ilişkin düzenleme yapabilir. Ancak bugüne kadar bu konuda verilen tüm kanun tekliflerine olumlu bakılmadı.
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Top