Annem isteğe bağlı sigortadan emekli olabilir mi? - Sezgin ÖZCAN yazdı! - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

Annem isteğe bağlı sigortadan emekli olabilir mi? - Sezgin ÖZCAN yazdı!

Annem isteğe bağlı sigortadan emekli olabilir mi?

Annem evlenmeden önce bir yerde çalışmış fakat sigorta girişi olup olmadığı hakkında bir bilgimiz yok, nasıl öğrenebiliriz acaba? Eğer sigorta başlangıcı var ise aradaki boşlukları para yatırarak isteğe bağlı emekli olabilir mi? Veya hiç sigorta başlangıcı olmadan isteğe bağlı emekli olabilir mi, olursa ödemem gereken tutar ne kadar olacak? Annem 52 yaşında ve 3 tane çocuğu var. Çocukları saydırabilir mi, sigorta başlangıcı varsa? Tuğba Tamer
Elinizde hiçbir bilgi ve belge olmadan annenizin sigorta başlangıcı olup olmadığını öğrenmeniz pek mümkün gözükmüyor. Ancak e-devlet üzerinden sosyal güvenlik hizmet sorgulaması yapabilirsiniz. Sigorta başlangıcını tespit etseniz de aradaki boşlukların primlerini ödeyemezsiniz ancak ilk defa sigortalı olduğu tarihten sonra doğan çocukları için doğum borçlanması yapabilir.
Sigorta başlangıcı yoksa mevcut yasal düzenlemeye göre doğum borçlanması da yapamaz. Ancak ilk defa sigortalı olunan tarihten önce doğan çocuklar için borçlanma hakkı verilirse, doğum borçlanması yapması söz konusu olabilir. Anneniz isteğe bağlı sigortalı olabilir. İsteğe bağlı sigortaya aylık olarak en az asgari ücretin yüzde 32’si kadar prim ödenir. 5400 gün prim ödediğinde de emekli olabilir.

25 Ekim 2017’den sonra emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz
25 Ekim 1966 doğumluyum. SSK girişim 1 Aralık 1990. Askerliğimi sigorta başlangıcından önce yaptım. Askerlik borçlanmasını da (540 gün) ödedim. 31 Temmuz 2005’e kadar sigorta ödedim. 1 Ağustos 2005 ile 1 Ekim 2008 arası boş geçti. 1 Ekim 2008'den 2 Ekim 2013'e kadar toplam 1801 gün Bağ-Kur ödedim. 2 Ekim 2013’ten beri SSK ödüyorum ve halen devam ediyorum. Şu an sigorta primim askerlik borçlanması dahil 6570 gündür. Emeklilik başvurusunu ne zaman yapmam gerekiyor? M.G.
4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 prim günü, 51 yaş ve Bağ-Kur’dan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim ödemiş olma şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur’dan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim ödemiş olmak koşuluyla 51 yaşınızı dolduracağınız 25 Ekim 2017’de emekli olmaya hak kazanırsınız. 26 Ekim’den itibaren işten ayrılıp, emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. Dilekçenizi 2017 Ekim ayı sonuna kadar vermeniz durumunda, 2017 Kasım ayından itibaren emekli aylığınız bağlanır.
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Top