Prim ödememe gibi bir seçeneğiniz olamaz- Sezgin ÖZCAN yazdı! - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

Prim ödememe gibi bir seçeneğiniz olamaz- Sezgin ÖZCAN yazdı!

Prim ödememe gibi bir seçeneğiniz olamaz

Bir kaç kişi ile görüştüm, yalnız sizden duymak istediğim için yazmak zorunda kaldım. Haziran 1969 doğumluyum. Bu zamana kadar özel şirketlerde yöneticilik yaptım, maaş bordrom hep en üst tavandan ödendi. Prim gün sayım 8910’dur. Emekliliğime yaklaşık 20 ay var. Kendi işimi yapıyorum. Emekliliği bekleyene kadar prim ödemez isem alacağım ücret ne kadar olur? Ödemeye kalksam muhasebeci 3.800 TL ödemem gerektiğini söylüyor. Muhasebeci çok şey fark etmez diyor, bu konuda yardımlarınız rica ederim. Tayfun Güngör

Kendi işinizi yapıyorsanız ve vergi mükellefi iseniz, prim ödememe gibi bir seçeneğiniz olmaz. Vergi mükellefi olduğunuz tarihten itibaren 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılırsınız. Prime esas kazanç beyanında bulunmadığınız için de asgari ücret üzerinden prim borcunuz birikmeye başlar. Prim borcunuz olduğu sürece de emekli aylığınız bağlanmaz.
Emekli aylığınız, 2000 öncesi, 2000-Ekim 2008 arası ve Ekim 2008 sonrası prim gün sayılarınız için hesaplanacak üç ayrı kısmi aylığın toplamından oluşacak. Asgari ücret üzerinden prim ödemeye davam etmeniz, 1 Ekim 2008 sonrası prime esas kazanç ortalamanızı aşağı çektiği ölçüde, 1 Ekim 2008 sonrası kısmi aylığınız azalır. Ekim 2008 sonrası kısmi aylığınızın toplam emekli aylığınız içindeki payı arttıkça da emekli aylığınız azalır. Emekli olana kadar ya Bağ-Kur sigortalılığı kapsamından çıkmanız ya da primlerinizi Ekim 2008 sonrası prime esas kazanç ortalamanızı fazla aşağı çekmeyecek tutar üzerinden ödemeniz gerekir.

Kızımın sigorta başlangıcını ne zaman yapmalıyız?
17 yaşında kızım var. İlk sigorta girişini ne zaman yapmalıyız? İmdat Sever
İlk defa 30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olacaklar açısından sigorta başlangıç tarihinin önemi kalmadı. Diğer bir deyişle emeklilik için aranan sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şarlarından, sigortalılık süresi şartı kaldırıldı. Sigortalılık süresi sadece malulen veya engelli hakkıyla emeklilik ile ölüm sigortasından aylık bağlanmasında aranacak. Onda da sigortalık süresi 18 yaşın doldurulduğu tarihten itibaren başlayacak. Dolayısıyla isterseniz kızınız 18 yaşını doldurduktan sonra bir işyerinde çalışarak veya isteğe bağlı sigortalı olarak sigortasını başlatabilirsiniz.
Kızınız 4/a (SSK) statüsünden normal emeklilik için 7200 prim günü ve 58 yaş, 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) statüsünden normal emeklilik için 9000 prim günü ve 58 yaş; üç sigortalılık statüsünden de yaştan emeklik için ise 5400 prim günü ve 61 yaş şartlarına tabi olacak. Prim gününü 31 Aralık 2035 tarihinden sonra tamamlarsa, tamamladığı tarih aralığına göre kademeli olarak emeklilik yaşı 65’e kadar yükselebilecek.

Bireysel başvuru üzerine intibak yapılmaz
1 Ocak 1978  tarihinde sigortalı oldum. 2002 yılında SSK’dan işçi emeklisi oldum. Yeni zamla 1.960 TL maaş almaktayım. Çalışma hayatım boyunca yabancı şirketlerde çalıştım ve primlerim hep tavandan yattı. Maaşımın düşük olduğunu düşünüyorum. 2000 yılından sonra emekli olanların maaşlarında düzeltme sağlayacak intibak için SGK’ya dilekçe verdim. Sizce düzeltme olabilir mi ve hesaplamada yanlışlık varsa birikmiş hakkımı alabilir miyim ve durum böyleyse ne yapmalıyım? Zafer Sevil
İntibak, bireysel başvuru üzerine yapılmaz. 2000 yılından sonra emekli olanlar için, 2000 öncesinden emekli olanlar gibi bir intibak yasası çıkarılması gerekiyor. Ancak emekli aylığınızın hesabında yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bu durumu belirterek, emekli aylığınızın yeniden hesaplanmasını talep edebilirsiniz. Hesap hatası varsa, emekli aylığınız düzeltilir ve eksik yapılan ödemeye ilişkin farklar da tarafınıza ödenir.

5900 prim günü ve 53 yaş şartına tabisiniz
1978 Aralık doğumluyum. Temmuz 1996 SSK başlangıcım. Arada 5-6 yıl işsizlik boşluğum var. En son 4000 güne yakındı diye hatırlıyorum. Emeklilik yaşım ve prim sayımı öğrenebilir miyim? Berna Türk
4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 prim günü ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 5900 prim günüyle, 53 yaşınızı dolduracağınız Aralık 2031’de emekli olmaya hak kazanırsınız.
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Top