Devlet SGK ilk işe giriş tarihinden önce doğan çocuklar için doğum borçlanması hakkı tanıyacak mı? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı! - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

Devlet SGK ilk işe giriş tarihinden önce doğan çocuklar için doğum borçlanması hakkı tanıyacak mı? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!




Devlet bize de doğum borçlanması hakkı tanıyacak mı? 

SORU:

Merhaba Ali Bey. Doğumdan önce sigortam yok. 1987 ve 1990 iki oğlum var.  Sigorta girişim 2000/1/25 halen çalışıyorum. Yaşım 53.  Devlet bize de doğum borçlanması hakkı tanıyacak mı? Eşitlik istiyoruz..

Afet D.

CEVAP:

Afet hanım; yeni bir yasal düzenleme çıkmadığı sürece ilk işe giriş tarihinden önce doğan çocuklarınız için doğum borçlanması yapma hakkınız bulunmamaktadır.

Eğer ileride ilk işe girişten önceki doğumlar için borçlanma hakkı verilirse emeklilik şartlarınız daha avantajlı hale gelecektir.

Mevcut durumda 25.1.2000 SSK girişiyle 4500 gün ve 25 yıllık sigortalılık şartıyla 25.1.2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eğer yasa çıkarsa bir miktar doğum borçlanmasıyla 3600 günden 58 yaşında yukarıda duruma göre yaklaşık 3 yıl önce emekli olma imkanınız olacaktır.

Ülkemizde sosyal güvenlikle ilgili büyük avantaj sağlayan güzel gelişmeler seçime yakın zamanlarda yapılır. Belki ileride bir seçim öncesinde hükümet annelere böyle bir müjde verebilir.

Aslında doğum borçlanması hakkını bu şekilde kısıtlamak hem adil değildir hem de devlete bir kırgınlık sebebidir.

Bazı anneler ilk işe girişten sonraki 3 çocuğu için 6 yıl borçlanma yaparak avantajlı bir şekilde emekli olabilir iken; diğer tarafta SSK giriş tarihinden önce çocuk sahibi olan anneler ise 1 günü bile borçlanamamaktadır.

Biliyorsunuz staj girişi olan annelere staj girişi ile ilk defa normal SGK priminin yattığı tarihler arasında doğan çocuklar için borçlanma hakkı verildi. Daha önce bu hak yoktu. 

Staj girişi olan kadın sigortalılara doğum borçlanması hakkı verilmesi ileride ilk işe giriş tarihinden önce doğum yapan kadınlara da borçlanma hakkı verileceğinin işareti olabilir.

Benim şahsi inancım ileride bu hakkın verileceği yönündedir.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com

Top