Usta öğreticiler ay içinde 30 günden az olan süreleri borçlanabilir mi?
Soru: Hocam 1989 yılında Ticaret Meslek lisesinde okuduğumuz dönemde stajyerlik eğitimi başlamış olup sigortamızın Devletçe ödendiği söylendi. SGK tarafından bizlere üzerinde sigorta sicil numarası yazılı adlarımıza düzenlenmiş belge dağıtıldı. Bu bizim için bir sigorta başlangıcı olur mu? Verilmiş bir hak olmaz mı? Daha sonra hiç sigortam olmadı? Birde 1992 yılında fatsa halk eğitim müdürlüğünde ücretli usta öğreticilik yapmışlığım vardı. Buradan saat üzeri ücret alıyordum. Buradan da bir hak doğabilir mi? Lütfen aydınlatır mısınız?
Ayhan ASRLAN
Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına( malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Staj sigortasında stajyeri güvence altına almak için sağlık, iş kazası ve meslek hastalığı ve analık sigortalarına prim ödenmektedir. Bu neden stajyer bu dönemde hastalanması halinde doktora, hastaneye gidip muayene ve tedavisini olabilmekte. Ayrıca staj sigortasında alınan sigorta sicil numarası da emekli olana kadar kullanılmaktadır. Tüm bunlar stajyerde sigortam başladı yanılgısına yol açmakta. Dolayısıyla 1989’da staj sigortanızın emekliliğinize hiçbir faydası yok.
Halk eğitimdeki usta öğretici olarak çalışmanızda SSK’lı olmanız gerekiyordu. Çalıştığınız yerden sigortalı yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz. Ancak büyük bir ihtimalle yapmamışlardır. Yapsalar zaten SGK’da günlerinizi görebilirdiniz. Şayet sigortanızı bulabilirseniz, ay içinde 30 günden az olan çalışma sürelerinizde borçlanarak kazanma hakkınız var.(5510 sayılı K. Geçici 31 nci madde hükmünce)
Sigorta yapmamışlarsa Halk eğitimde işi bıraktığınız tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde dava açmış olsaydınız, mahkeme çalışmanızı belge veya şahitle ispatlayıp gün kazanmanızda mümkün olabilirdi. Ancak bugün için dava açma hakkınızda zamanaşımına uğradığından maalesef yapacağınız bir iş ve işlem bulunmuyor.