Ücretsiz izin desteği alamayan ne yapmalıdır? - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

Ücretsiz izin desteği alamayan ne yapmalıdır?

  

Ücretsiz izin desteği alamayan ne yapmalı

Soru: Eşim Nisan 29 Nisan’dan 17 Temmuz’a kadar ücretsiz izne ayrıldı. Ama eşim her ikisinden de yararlanamadı. Eksik bildirim 21 gösteriliyor. Bu şu anda Devletin yaptığı ödemelerden yararlanamıyor. Sigorta yok. Para yok. İzlenmesi gereken bir yol var mı? Bu iş yerinde 9 yıldan fazla süredir çalışıyor.

Cahit BOZKURT

Cevap: Covid-19 virüs salgını nedeniyle şartlar esnetilerek, kısmi çalışma ödeneğine ulaşım kolaylaştırılmıştı. bu düzenleme sonucu; son üç yıl içinde en az 450 gün prim ödemesi olan ve son 60 gün iş akdine bağlı olan çalışanlar, kısmı çalışma ödeneğinden yararlanmaları imkanına kavuştular. Sorunuza göre eşiniz bu şartları sağladığından kısmi çalışma ödeneğinden yararlanması lazım.

Ancak sorunuzdan işverenin eşiniz için; ne kısa çalışma ödeneği, ne de ücretsiz izin için başvuru yapmadığı anlaşılıyor.  Çünkü 21 kodu ile yapılan bildirim “diğer ücretsiz izin” için yapılan bildirimdir. Bu kod ile bildirilen işçilere nakdi ücret desteği de yapılmaz. Nitekim eşinize de yapılmamış. Çünkü nakdi ücret desteği almak için işçinin bildirimi,  SGK’nın “https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi” internet adresinden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın üçüne kadar işverenlerce yapılmaktadır. Bu şekilde bildirimi yapılan işçiler için ilgili aya ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde eksik gün nedeninin de, “28-Pandemi Ücretsiz İzin” olarak seçilmesi gerekmektedir.  Sorunuzdan işverenin bu bildirimleri yapmadığı, dolayısıyla eşinizin de ne kısa çalışma ödeneği, ne de nakdi ücret desteği almadığı anlaşılıyor. Eşiniz işvereni ile görüşüp neden kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteğinden yararlandırılmadığını öğrenmesi ve aldığı cevaba göre haklarını aramasında yarar var.

Ekrem SARISU - POSTA

Top