Emeklilikte sağlık çalışanlarına getirilen yıpranmadan yararlanma hk. - ali öztürk ekonomist emeklilik danışmanlık
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK DANIŞMANLIĞI
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Danışmanlık Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

BU YAZIYI ARKADAŞLARINIZA TAVSİYE EDİN!

Emeklilikte sağlık çalışanlarına getirilen yıpranmadan yararlanma hk.


Sağlıkçıya getirilen yıpranmadan yararlanacaksınız
Soru: 1984 doğumlu doktor bayanım. Sigorta girişim 1997’dir.  2007’den itibaren Emekli Sandığı mensubuyum.  4 çocuk annesiyim. Bu durumda emeklilik tarihim ne olur?
Dr.C. UZUNÇAKMAK
Cevap: 8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı çalışmaları olan memurların emekli olabileceği yaş haddini, 23 Mayıs 2002 tarihindeki prim gün sayısı belirliyor. SSK prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz.  23 Mayıs 2002 tarihinden önce 1080 gün prim ödediğinizi varsayarsak, Emekli Sandığında emekli olmak için: 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Ve Hizmet sürenizi 20 tam yıla tamamlamanız şartıyla 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Şayet 23 Mayıs 2002 tarihinden önce 1080 gün ve daha fazla prim ödemeniz yoksa Emekli Sandığında emekli olmak için: 20 yıl fiili hizmet ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Ve toplam hizmet sürenizi 20 tam yıla(7200 güne) tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
3 Ağustos 2018 tarihli Remi gazetede yayımlanan 7146 sayılı kanunla sizin gibi sağlıkçılara bir yıl hizmet karşılığı 60 gün fiili hizmet süresi zammı(yıpranma) verildi. Her ne kadar ikincil mevzuatla uygulama usul ve esasları henüz belirlenmemişse de, bu kapsamda hak kazanacağınız yıpranma sürenizi fiili hizmet sürenize eklenecek ve emekli olacağınız yaştan düşülecektir.  Bu konudaki ikincil mevzuat oluşturulup, yıpranma uygulamasının usul ve esasları belirlendiğin de, sorunuza daha net cevap verilebilir. 
Doğumlarınız 1997’deki sigorta başlangıcınızdan sonra olmalı. Doğumlarınız arasında iki yıl süre olan ve doğum sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkınız var. Belirttiğimiz şekildeki üç doğumunuz sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemeniz olmadığını varsayarsak, üç doğumunuzu borçlanarak toplam 2160 gün kazanabilirsiniz. 

Ekrem SARISU - POSTA

Top