Emekliliğim için neler yapmam gerekiyor?
SORU:
Sayın ÖZTÜRK; 28.01.1970 doğumlu 1 çocuk sahibi dul bir bayanım. SSK işe giriş tarihim 01.06.1990 bugüne kadar özel sektörde 538 gün ŞEKER SİGORTA A.Ş de 867 gün olmak üzere toplam; 1405 günüm var. Nisan 1996 da doğum yaptım. Yukarıda açıkladığım durumum göz önüne alınarak, emekliliğim için neler yapmam gerektiği hakkında yardımcı olursanız mutlu olacağım. Türkiye'nin dört bir tarafından binlerce mail aldığınızı biliyorum. Bu sıkışık durumda yardımda bulunmanızı rica edeceğim. En derin saygılarımla...
Duygu D.
CEVAP:
Duygu hanım; 01.06.1990 SSK girişiyle 5450 günden 47 yaşında 10 ay sonra emekli olabilirdiniz. Prim gün sayınız yeterli olmadığı için maalesef yakın zamanda emekli olamayacaksınız.
Eksik günlerinizin bir kısmını doğum borçlanması yaparak tamamlayabilirsiniz.
Nisan 1996 - Nisan 1998 arasında hiç sigortalı çalışmanız yoksa 720 gün doğum borçlanması yapma hakkınız vardır. Eğer doğum yaptığınız tarihten sonraki 2 yıl içinde sigortalı çalışmanız varsa borçlanacağınız gün sayısı çalıştığınız süre kadar azalır. Kesinlik için SSK hizmet dökümlerinizi incelemek gerekiyor. Doğum borçlanması yapabileceğiniz kesin gün sayısını öğrenmek için ŞEKERBANK çalışmalarınızı gösteren belgeyi de ekleyerek SGK'ya başvurunuz. Ben emeklilik hesabınızı 720 gün borçlanma hakkınız varmış gibi değerlendirerek yaptım.
Mevcut 1405 gün sayısının üzerine 720 gün doğum borçlanması + 3325 gün daha çalışarak 5450 günü doldurmak şartıyla 15.07.2025 tarihinde emekli olabiliyorsunuz. Bu hesaplama 20 Nisan 2016 itibariyle kesintisiz sigortalı çalışmanız ve 720 gün doğum borçlanması yapmanız halinde geçerlidir.
Eğer 5450 gün sayısını doldurmak için aralıksız olarak çalışabileceğiniz sigortalı iş bulamazsanız size en azından 3600 günü MUTLAKA tamamlamaya çalışmanızı tavsiye ederim.
3600 günden emekli olabilmeniz için mevcut 1405 gün + 720 gün doğum borçlanması + 1475 gün daha sigortalı çalışmanız gerekmektedir.
Eksik 1475 gün sayısını doldurmak için en fazla 1230 gün ( 3 yıl 5 ay ) isteğe bağlı Bağ-kur ödeyebilirsiniz. SSK emekliliğinizi yakmamak için 3 yıl 5 aydan fazla isteğe bağlı Bağ-kurda kalmayınız. Geri kalan kısmı ise mutlaka SSK'lı bir işte çalışarak tamamlamanız gerekiyor. Ayrıca doğum borçlanması bedelini SSK'lı çalışırken ödemeniz gerekmektedir.
Bu formülü uygulayıp 58 yaşında 28 Ocak 2028 tarihinde 3600 günden SSK emeklisi olabilirsiniz.
Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK emeklilik sorunlarınız için yazın:
emeklilikuzman@gmail.com
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
- Geçmişe dönük Bağ-kur primimi borçlanıp ödeyerek emekli olmak istiyorum bu mümkün müdür? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- 2000 yılında işe giren erkek sigortalılar nasıl 3 yıl erken emekli olabilir?
- SSK ilk işe giriş tarihim 01.07.1992 olup yatırılmış 5758 prim gün sayımla ne zaman emekli olurum? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Emeklilik günüm oldu yaşımı bekliyorum askerlik borçlanması işime yarar mı? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Eşimden boşandım babamın dosyasından yetim maaşı alabilir miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- 1987-2000 yılları arasında iş yerinin babamın üzerinde olduğunu ispat eden belgelerle SGK'ya başvursak 13 yıllık kaybı geriye dönük Bağ-kura borçlanarak telafi edebilir miyiz? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- 13 yaşında sigortalı olduğum için senin sigorta başlangıcın 18 yaşını doldurduğun tarih sayılır diyorlar doğru mu? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Sigorta öncesi için doğum borçlanması yasası çıktı mı? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Sigorta girişinden sonra ikiz çocuklarım var ne zaman emekli olabilirim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Annemin emeklilik dilekçesini doğum borçlanması yaparak 3600 günü tamamlayıp SGK'ya verdik emekli maaşı ne zaman bağlanır? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- e-devlette SSK işe giriş tarihim meslek lisesinde staj yaptığım yıl olan 1996 olarak görünmektedir bu durumda 3600 gün şartı ile kıdem tazminatı alma hakkına sahip miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınıza Yanıtlar
- Emekli olmama 5 yıl var Bağ-kur ve SSK hizmet birleştirme işlemini şimdiden yapabilir miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- İlk işe giriş tarihinden sonra yapılan askerlik süresinin borçlanılması halinde emeklilik yaşı değişir mi? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Kimler SGK Hizmet borçlanması yapabilir? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yazdı!
- 2000 yılında işe giren erkek sigortalılar nasıl 3 yıl erken emekli olabilir?
- Eksik günlerimi eski vergi ve şirket ortaklığı kayıtlarımı ibraz ederek kısmi Bağ-kur ödemesi yapmak suretiyle tamamlayabilir miyim?
- En erken nereden ve nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?
- 3600 günden kıdem tazminatımı alabilir miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- SSK prim gün sayımı doldurup çalışmayı bırakırsam eşimin sigortasından faydalanabilir miyim?
- SSK ve Bağ-kur primlerimi birleştirmek için ne yapmalıyım? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yazdı!
- 46 yaşındayım ne zaman emekli olabilirim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Emeklilik için eksik günlerimi çalışarak mı tamamlamam gerekiyor, isteğe bağlı olarak ödersem uygun olur mu? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Doğum borçlanması yaparak kimler hemen emekli olabilir? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yazdı!
- Online SSK ve Bağ-kur Emeklilik Takibi Danışmanlığı - Ali ÖZTÜRK Ekonomist hizmetidir!
- Askerlik süremi ödersem ilk işe giriş tarihimi 08.09.1999 tarihinden önceye çekerek eski yasa şartlarıyla emekli olabilir miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
- Vergi kaydı devam ettiği için askerlik yaptığı dönemde Bağ-kur primi ödenenlerin emeklilik durumu - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yazdı!
- Kadın sigortalıların 50 yaşında 3600 günden emeklilik şartları
- Yıllık izin ücreti Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?